За кого е PrEP?

PrEP е чудесна идея за хора с отрицателен ХИВ статус, които правят секс в различни ситуации, в които не винаги е лесно или възможно да се използват презервативи.

PrEP ти дава контрол

PrEP може да даде огромни емоционални и психологически ползи на хората с отрицателен ХИВ статус, които се затрудняват да запазят отрицателния си ХИВ статус по каквато и да е причина.

Знаем, че не винаги е лесно. Това е ОК. PrEP предлага друг вариант. Той ти дава сила и контрол, особено ако си приемащият партньор при проникване.

PrEP защитава всички

Използването на PrEP защитава не само тебе, но и всичките ти партньори с отрицателен статус.

Знаем, че най-вероятно ХИВ ще предадат хора:

Хора, които вече живеят с ХИВ и са на терапия от поне 6 месеца, и приемат лекарствата си както са предписани, и имат неоткриваем вирусен товар, не могат да предадат вируса по време на секс – дори без презервативи. Проучването PARTNER (наред с други проучвания) изследва 58 000 сексуални акта с проникване без презерватив между 888 двойки и не открива нито една инфекция. Можем да кажем с пълна увереност, че „неоткриваем = непредаваем“. Понякога наричаме това „лечение като превенция” (или TasP, от англ. treatment as prevention).

Да си на PrEP означава, че не е нужно да се притесняваш за статуса на партньора или партньорите, защото ти си защитен.