Преди да започнеш PrEP

Важни неща преди да започнеш да приемаш PrEP.

Ще трябва да си направиш няколко теста в деня, в който ще започнеш PrEP, или предишния ден.

В идеалния случай това са:

  1. Тестове за сексуално предавани инфекции. Препоръчваме пълни тестове на всеки 3 месеца – дори ако нямаш никакви симптоми.
  2. Бърз тест за ХИВ. При повечето хора тестът дава точен резултат от 4 до 6 седмици след рисков контакт. Добра идея е да повториш теста за ХИВ след още 4-6 седмици, за да си сигурен, че при първия тест не е пропусната остра или скорошна инфекция.
  3. Тест за хепатит В, за да се изключи активна инфекция с хепатит В. Лекарствата в PrEP могат да потиснат вируса на хепатит В и това е много важно, за да ти помогнем да започнеш или по-важното да спреш приема на PrEP.
  4. Кръвен тест за проверка на бъбречната функция. При много малък брой хора PrEP може да увреди бъбречната функция. Това е рядко и обикновено само при хора със съществуващи проблеми с бъбреците или приемащи други лекарства, които могат да засегнат бъбреците.

Бърз, безплатен и анонимен тест за ХИВ можеш да си направиш в CheckPoint София или в някой от многото КАБКИС в цялата страна. В CheckPoint София ще ти направят безплатно и тестове за хепатит B и C. Тестът за сифилис е на символична цена от 5 лв. (попитай изрично за него).

PrEP извън официална програма

По света много хора имат достъп до PrEP през различни правителствени и неправителствени програми, които не само дават PrEP, но също така се грижат всеки да разбере указанията и да се тества редовно за ХИВ. Други хора си купуват PrEP на своя отговорност и сами трябва да следят всичко да се случва както трябва. В България единственият начин е сами да правим това.

Искаме да ти помогнем да правиш това възможно най-добре.

Единственото нещо, което наистина трябва да направиш преди да започнеш PrEP, е тест за ХИВ, с повторен тест от 4 до 6 седмици по-късно. В България това е лесно, анонимно и безплатно.

Ако наскоро си си правил тест за ХИВ, ще трябва пак да си направиш, за да си сигурен в резултата.

Отново препоръчваме пълни тестове за сексуално предавани инфекции на всеки 3 месеца – дори ако нямаш никакви симптоми.

Попитай в РЗИ (бивши РИОКОЗ или ХЕИ) за ваксина срещу хепатит А и В.

Факти за лекарствена резистентност

Ако си с отрицателен ХИВ статус и приемаш PrEP, не трябва да се притесняваш за лекарствена резистентност, докато статусът ти продължава да е отрицателен.

Организмът ти не „свиква с PrEP“ и няма да спре да те предпазва от ХИВ. Няма страшно, знаем, че е нормално хората да се объркват от това.

Може да развиеш лекарствена резистентност само ако наистина имаш ХИВ, т.е. ако си ХИВ позитивен. Ето защо е толкова важно да си сигурен, че статусът ти е отрицателен преди да започнеш PrEP.

Резистентността към лекарства може да се случи при хора, живеещи с ХИВ, където вирусът в организма развива резистентност към определени лекарства. Човешкият организъм не развива резистентност към лекарството PrEP.

Започни PrEP – остани отрицателен.